quarta-feira, 19 de agosto de 2009

NEDERLAND:700 duizend Nederlanders willen naar buitenland

Wonen en werken in het buitenland is voor 700.000 Nederlanders zo aanlokkelijk dat zij daar ook daadwerkelijk plannen voor maken. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vooral jongeren en allochtonen emigratieplannen hebben. Negen procent van de mannen tussen 18 en 62 jaar wil emigreren. Bij de vrouwen is dat vijf procent.
In de afgelopen jaren is het aantal emigranten al sterk toegenomen. Zo vertrokken tussen 2006 en 2008 zo'n 125.000 mensen uit Nederland. Sinds de jaren vijftig is dat aantal nog niet zo hoog geweest en het blijft, wanneer de deelnemers aan het onderzoek van het CBS de daad bij het woord voegen, ook de komende jaren hoog.
Onder de autochtone bevolking zijn het vooral jongeren die zich in het buitenland willen vestigen. Australië en de Verenigde Staten staan bovenaan hun lijstjes. Studie en werk noemen zij als belangrijkste reden voor hun plannen. Een groot deel van hen ziet de emigratie ook als tijdelijk en wil op termijn weer terug naar Nederland.
VoorgoedBij de 30-plussers verwacht een derde dat zij bij vertrek Nederland voorgoed de rug toe keren. Zij zijn op zoek naar ruimte, rust, stilte en natuur. Nederland vinden zij te druk en België, Frankrijk, Spanje en Suriname staan hoog op het lijstje.
Ook allochtonen hebben plannen om definitief naar het buitenland te vertrekken. Het aantal in Nederland geboren allochtonen dat wil vertrekken (18 procent) ligt beduidend hoger dan het aantal autochtonen dat weg wil (7 procent).
RNW-Door Eelco Walraven

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.