terça-feira, 25 de agosto de 2009

NEDERLAND:Uw griepvragen beantwoord

Uw griepvragen beantwoord

Wanneer kun je iemand besmetten met het virus?
Als u de Mexicaanse griep heeft, kunt u anderen besmetten vanaf het ontstaan van de ziekteverschijnselen tot en met de zevende ziektedag. Of korter, als u eerder volledig hersteld bent. In dit verband is het lastig dat lang niet iedereen die besmet wordt met het virus ook daadwerkelijk ziek wordt. Virusdragers die niet ziek worden, kunnen het virus wel op anderen overdragen.

Wat zijn de risico's van vliegen met een baby?
Deze vraag is niet in algemene zin te beantwoorden. U doet er het beste aan uw huisarts en/of de GGD te raadplegen. Heel jonge kinderen lopen een verhoogd risico op besmetting, maar ook de algehele conditie en gezondheidstoestand van uw kind speelt een rol. Heeft uw kind bijvoorbeeld last van astma dan is dat een reden om extra voorzichtig te zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van het nieuwe vaccin?
De bijwerkingen van het nieuwe vaccin worden onderzocht. Het ligt in de verwachting dat de bijwerkingen vergelijkbaar zullen zijn met die van het bestaande griepvaccin. Over het algemeen wordt de vaccinatie goed verdragen. Er is een kleine kans dat er klachten optreden van zweten, hoofdpijn, spier/gewrichtspijn en roodheid/zwelling op de prikplek. Deze klachten gaan gewoonlijk na 1 of 2 dagen vanzelf over. In sommige gevallen kan deze roodheid zich over het lichaam uitbreiden en jeukklachten geven. In zeldzame gevallen kunnen bij vergelijkbare vaccins allergische reacties, trekkingen en zenuwpijn optreden. Uiterst zeldzaam is het optreden van een tijdelijke ontstekingsreactie van de bloedvaten van de huid en nieren. Eveneens uiterst zeldzaam is een aandoening die leidt tot het niet of minder functioneren van spieren, waarvoor behandeling in het ziekenhuis en revalidatie noodzakelijk kan zijn (guillain-barré). Lastig bij het ontwikkelen van zo’n nieuw vaccin is dat er grote snelheid geboden is. Er is geen tijd om uitgebreid onderzoek met menselijke proefpersonen te doen naar mogelijke bijwerkingen. Dan komt het vaccin te laat beschikbaar.

Moet handen schudden op school worden afgeschaft?
Zolang de basale hygiënevoorschriften in acht genomen worden, is er weinig kans op besmetting. Zowel de juf als de kinderen moeten wel geregeld hun handen wassen met zeep en vervolgens goed afdrogen. Feit is dat als je het handje geven afschaft, je bij de begroeting in ieder geval geen Mexicaanse griep kan oplopen. Het wordt er op school misschien wel minder gezellig door. Bovendien zijn er tal van andere momenten tijdens de schooldag waarbij juf en kinderen elkaar toch kunnen besmetten.

Waarom worden ouderen boven de 60 jaar toch ingeënt?
Veel 60-plussers behoren tot één van de risicogroepen. Bovendien krijgen alle 60-plussers sinds 2008 de reguliere griepprik aangeboden. Verder hebben 60-plussers als ze de griep krijgen een verhoogde kans op complicaties.
Tenslotte is het lastig en bewerkelijk om de gezonde 60-plussers te selecteren uit de totale groep van 60-plussers.

Is de Mexicaanse griep ook gevaarlijk voor huisdieren?
Vooralsnog gaat de Mexicaanse griep over van mens op mens. De oorspronkelijke naam varkensgriep is gegeven vanwege de verwantschap tussen dit virus en dierengriepvirussen die onder meer bij varkens voorkomen. Op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat uw huisdieren met de Mexicaanse griep besmet kunnen raken.

Kun je souvenirs of etenswaren uit het buitenland meenemen?
Het virus heeft buiten het menselijk lichaam een hele kleine overlevingskans. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat souvenirs nog levend virusmateriaal bevatten. U zou de souvenirs kunnen schoonmaken. Als bijvoorbeeld een Spaanse worst verpakt is, gooit u de verpakking gewoon weg. Maar ook als de worst niet is verpakt, is de kans dat er een levend virus op of in zit vrijwel nihil.
NOS.NL

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.