quarta-feira, 30 de setembro de 2009

ROTTERDAM-Opiniestuk-AGOSTINHO SANTOS

AGOSTINHO SANTOS(FOTO)
ROTTERDAM-Avanço (vooruitgang) heeft een nieuwe directrice. Dat wil zeggen dat Ivone Mendes, na vier jaar, afscheid heeft genomen van haar functie. Het is weer een “meisje uit eigen keuken” geworden. Mevrouw Beatris Rocha, is de derde achtereenvolgens vrouwelijke directrice van Avanço. In het kader van emancipatie zou je kunnen zeggen goed plan. Het is de vraag hoe Beatris Rocha (ervaring in recruiting en commerciële projectmanagement) haar stempel op deze stichting zal drukken. Ondanks het feit dat er bij stichting Avanço veel vrouwen werkzaam zijn, komt deze stichting bij veel Rotterdammers over als een gesloten mannelijke organisatie.

Beste kandidaat of “ons-kent-ons”?
Na de aanstelling van Beatris Rocha, viel op dat de sollicitatiecommissie van Avanço, steeds iemand kiest uit eigen gelederen. Ivone Mendes, vorige directrice, was bestuurslid geweest van Avanço. De huidige directrice, Beatris Rocha was bestuurslid van CABO (de jongeren afdeling van Avanco) en werkzaam als vrijwilliger bij Avanço, onder andere voor een TV project. Met andere woorden de sollicitatiecommissie bevestigt de schijn dat zij een zichtbaar voorkeur heeft voor kandidaten die bij Avanço in de keuken hebben gestaan. Ik denk zelf dat een “buitenstaander” juist vernieuwend zou kunnen zijn. Uiteraard zal men zeggen dat er geen betere of geïnteresseerde kandidaten waren. Het is ook bekend dat bij bepaalde vacatures, een advertentie voor de vorm bekend gemaakt wordt, terwijl er al vast staat wie aangenomen zal worden. Dus de vraag of Beatris Rocha de beste kandidaat, met de beste competenties, blijft vooralsnog onbeantwoord.

Hoe zit het met de neutraliteit van het bestuur van Avanço?
Volgens de gegevens van Kamer van Koophandel van 21-07-2009, zijn de twee oudste bestuursleden van Avanço, sinds 1999 lid van het bestuur. Daarnaast zijn zij beide prominenten leden van een van een politieke partij in Kaapverdië. Het is niet aan mij om de houdbaarheidsdatum van deze bestuursleden te beoordelen. Echter, ook hier wordt de schijn gewekt dat deze door gemeente Rotterdam gesubsidieerde stichting het gevaar loopt verschillende belangen te behartigen. De penningmeester van Avanço was tot kort secretaris van PAICV in Rotterdam, een zogenaamde zusterpartij van PvdA. De overige bestuursleden zijn Rotterdammers en een Hagenaar die weinig bekendheid genieten binnen de Kaapverdiaanse gemeenschap. Dan blijft de vraag: kent de gemeenschap de bestuurders van stichting Avanço? Kennen de bestuurders van Avanço de Kaapverdiaanse gemeenschap?

Meerwaarde / Bestaansrecht
Het feit dat 9 van de 10 Rotterdamers van Kaapverdische afkomst niet eens weten wie (de huidige) voorzitter is van Avanço, geeft op z’n minst stof om na te denken. Heeft de Kaapverdiaanse gemeenschap interesse in het doen en laten van Avanço? Avanço is ook niet altijd “gelukkig” met de activiteiten die zij organiseren. Bijvoorbeeld tijdens het festival van Sanjon 2009 op het Heemraadsplein, ging er wederom veel mis. De medewerkers van Avanço deden wellicht hun best om van dit festival een succes te maken, toch hebben veel mensen geklaagd over het feit dat de commercie de toon bepaalde. Bijvoorbeeld zelfs moeders met kleine kinderen, mochten niet naar binnen met een flesje water. Binnen moesten zij €2,- betalen voor een kleine flesje spa blauw. Op zondag 28 juni 2009, werd het concept van enkele jaren herhaald: veel commercie, weinig respect voor de Kaapverdiaanse traditie, politieke provocaties e.d. De organisatoren van Avanço lieten een groep optreden met de vlag die door de eerste democratisch gekozen regering van Kaapverdië vervangen c.q. verboden werd.

Dit allemaal onder toeziend oog van de voorzitter van deelgemeente Delfshaven Dhr. Carlos Gonçalves (PvdA), die ook kind aan huis is bij stichting Avanço.
Agostinho dos Santos

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.