sábado, 24 de abril de 2010

NEDERLAND:CDA : Winkels zondag weer dicht

Lijsttrekker Jan Peter Balkenende houdt zaterdag in Den Haag een toespraak tijdens het CDA-partijcongres. FOTO ANP
DEN HAAG -Op het verkiezingscongres van het CDA heeft zaterdag ongeveer 84 procent van de achterban gestemd voor een striktere handhaving van de winkelsluitingswet met het oog op de zondagsrust. De CDA-afdeling Gelderland had aangedrongen op de aanwijzing van minder toeristische gebieden waar supermarkten op zondag hun deuren mogen openen.

Het partijbestuur van de christendemocraten stelde daarop dat gemeenten wel de vrijheid moeten hebben om zelf de balans op te maken tussen het belang van zondagsrust, toerisme en de economie. Daar ging het congres mee akkoord.
Het inperken van het aantal koopzondagen is vooral een belangrijk punt voor de ChristenUnie geweest in het inmiddels demissionaire kabinet. De partijleider en vicepremier van de kleinere christelijke partij, André Rouvoet, uitte vorige maand nog zijn teleurstelling over het CDA in de discussie over de winkeltijdenwet. Volgens Rouvoet leek CDA-minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken met de beperking van het aantal koopzondagen juist ,,niet al te veel haast leek te maken''.
Volgens Rouvoet zijn de christendemocraten zaterdag bij de vaststelling van hun verkiezingsprogramma ,,definitief gecapituleerd'' op het punt van de winkelsluitingswet door dit helemaal over te laten aan gemeenten. Maar volgens het CDA worden lokale bestuurders door de aanscherping over de handhaving in het program geruggensteund om de koopzondagen beperkter toe te staan.
AD/ANP/AHA

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.