sexta-feira, 5 de junho de 2009

CDA BLIJFT GROOTSTE-PVV IS DE GROTE WINNAAR

PVV DE WILDERS O GRANDE VENCEDOR DAS ELEIÇÕES EUROPEIAS NA HOLANDA


DENHAAG-De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders is de grote winnaar van de Nederlandse verkiezingen voor het Europees parlement. De PVV, die voor de eerste keer meedeed, kan rekenen op zo'n 15 procent van de stemmen. Het CDA kreeg met bijna 20 procent nog wel de meeste kiezers achter zich, maar scoorde minder dan vijf jaar geleden. De PvdA haalde 14 procent van de stemmen, ook beduidend minder dan bij de vorige verkiezingen. Naast de PVV is ook D66 sterk naar voren gekomen.
Nederland krijgt 25 zetels in het Europees Parlement. Daarvan gaan er vijf naar het CDA. PVV en PvdA krijgen er vier. VVD en D66 kunnen drie afgevaardigden naar Brussel en Straatsburg sturen. GroenLinks, de SP en de combinatie ChristenUnie/SGP tenslotte elk twee.
De PVV werd onder meer in Rotterdam, Almere, Gouda en Dordreht de grootste partij. Maar ook in de provincie deed de PVV het goed; in de gemeente Edam-Volendam kreeg de partij van Wilders 39,8 procent van de stemmen. De kiezers in Amsterdam en Utrecht trokken juist massaal naar D66 en GroenLinks. De PVV kreeg in deze steden, vooral in Utrecht, minder stemmen dan gemiddeld.
PVV-leider Geert Wilders vindt het een fantastische uitslag. Hij spreekt van de dag waarop de PVV definitief is doorgebroken. Wilders voorspelt dat zijn partij 'nog veel en veel groter' zal worden. Ook roept hij het kabinet op zijn conclusies te trekken uit de uitslag, en op te stappen. PvdA-partijleider Bos kondigde een kritisch zelfonderzoek aan na de enorme afstraffing. D66-leider Pechtold constateerde dat er maar acht van de 25 zetels zijn terechtgekomen bij anti-Europese fracties.
De verkiezingen hebben zoals verwacht betrekkelijk weinig mensen naar de stemlokalen getrokken. De opkomst bleef steken op 40 procent. Ter vergelijking: bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer bracht ruim 80 procent van het electoraat haar stem uit. Toch was de opkomst niet anders dan vijf jaar geleden, toen ook zo'n 40 procent van het electoraat van het stemrecht gebruik maakte.
De indruk is dat veel kiezers pas op het laatste moment hun keuze hebben gemaakt. Zo is de stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek op de kiesdag nog druk bezocht.Voor het eerst gold er 352 van de 441 gemeenten een legitimatieplicht. Kiezers waren zich daar, zo lijkt het, goed van bewust, want noemenswaardige problemen zijn niet gemeld. De legitimatieplicht was een experiment om fraude tegen te gaan.
De definitieve Nederlandse uitslag van de Europese verkiezingen wordt pas maandag bekend. Dan zijn alle stemmen meegeteld van Nederlanders die vanuit het buitenland per post hebben gestemd. Het aantal briefstemmers is hoger dan ooit doordat er voor het eerst ook op de Antillen en Aruba kon worden gestemd, en het duurt enkele dagen voordat de uitslag uit de koninkrijksgebieden bekend is.
Behalve in Nederland is er donderdag ook in Groot-Brittannië gestemd voor het Europees Parlement. De andere EU-landen volgen de komende dagen, met een piek op zondag.
In Tilburg werd gelijktijdig met de Europese verkiezingen een referendum gehouden over de eventuele komst van een enorm winkelcentrum. 53 Procent van de Tilburgers stemde tegen de 'mega shopping mall'. Dat betekent dat het centrum er niet komt; de gemeenteraad had gezegd de uitslag van het referendum te respecteren, ongeacht de opkomst.

RNW

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.