sexta-feira, 23 de julho de 2010

NEDERLAND:Lubbers zet VVD, PVV en CDA om tafel

DEN HAAG-Informateur Lubbers heeft de fractievoorzitters van VVD. PVV en CDA gevraagd om onderlinge gesprekken aan te gaan en hem zo snel mogelijk te berichten of zij mogelijkheden zien voor een rechtse samenwerking.
Lubbers sprak gisteren met Ruttte, Cohen (PvdA), Wilders (PVV) en Halsema (GroenLinks). Zij vinden dat er nu onderzoek moet worden gedaan naar rechts.
Halsema zei dat deze optie niet haar voorkeur heeft, maar dat ze zich erbij neerlegt als een Kamermeerderheid dit wil. Cohen zegt dat dit "anders boven de markt blijft hangen".
Lubbers concludeert dat er "zeer brede steun" in de Tweede Kamer is en dat er geen andere coalities mogelijk zijn als 'over rechts' niet eerst is onderzocht.
Blokkade
Vanmorgen was CDA-fractievoorzitter Verhagen bij de informateur. Hij zegt dat hij heeft gepleit voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA.
"Maar tot mijn spijt heb ik moeten concluderen dat er een blokkade van de PvdA ligt. Ik vind het onverantwoordelijk in deze economische tijden dat je hiervoor wegloopt."
Verhagen zegt dat de PVV aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, voordat het CDA met deze partij wil onderhandelen. Hij noemt onder meer handhaving van de rechtsstaat en het afzien van de 'kopvoddentaks'.
Gedoogvariant
Lubbers liet direct na het bezoek van Verhagen een schrijven uitgaan. Hij zegt daarin dat hij zich ervan bewust is dat coalitievorming met de PVV "een brug te ver zou kunnen blijken" voor het CDA.
Verder merkt hij op dat PVV-leider Wilders in zijn gesprek heeft aangegeven "dat er ook argumenten zijn voor de gedoogvariant", dat wil zeggen: een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.
http://nos.nl/artikel/173768-lubbers-zet-vvd-pvv-en-cda-om-tafel.html

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.