quinta-feira, 2 de julho de 2009

AFGHANISTAN:'Big, strong and fast'

Het heeft alles van een Blitzkrieg, de massale en snelle aanval die Amerikaanse mariniers, Afghaanse militairen en NAVO-partners zijn begonnen tegen de Taliban in Zuid-Afghanistan.
Dit is de eerste testcase voor de nieuwe Afghanistan-strategie van president Obama.4000 mariniers en honderden Afghaanse militairen zijn donderdagmorgen in alle vroegte begonnen aan een offensief in de zuidelijke provincie Helmand. Ze werden met 50 NAVO-vliegtuigen gedropt ten zuiden van de provinciehoofdstad Lashkar Gah in de vallei van de Helmand Rivier.
Dit is het gebied waar Afghaanse opstandelingen de lakens uitdelen. De Britse NAVO-troepen zijn er nooit in geslaagd hier voet aan de grond te krijgen. Bovendien is dit het centrum van de grootschalige opiumteelt in Afghanistan. De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat deze aanval, operatie Khanjar ofwel 'Zwaardslag' een keerpunt is.
D-Day
En dat zegt ook de Nederlandse generaal Mart de Kruif, commandant van alle NAVO-troepen in Zuid-Afghanistan. In een toespraak tot de commandanten van de Amerikaanse mariniers vergeleek De Kruif het offensief met D-Day.
Zoals de geallieerde aanval op Normandië in juni 1944 de opmaat was voor de zege op Nazi-Duitsland, zo moet het offensief in Helmand een beslissende wending betekenen in de strijd tegen de Taliban.
Bliksemsnel
De eerste 36 uur van de operatie zijn cruciaal: met militaire overmacht, zowel in getal als in slagkracht en met een snelle opmars moeten de haarden van verzet worden overrompeld. "The intent is to go big, go strong and go fast", zo vatte de Amerikaanse commandant Larry Nicholson de tactiek bondig samen voor zijn mannen.
Door bliksemsnel de regio onder controle te krijgen, hopen de mariniers dat de burgers buiten schot blijven. Een Amerikaanse legerwoordvoerder ziet het zo: "Het is absoluut noodzakelijk dat de burgers tijdens deze operatie buiten schot blijven. Wij vechten niet tegen de Afghanen, maar namens hen."
Verkiezingen
Na de eerste snelle opmars is het bedoeling dat de militairen maandenlang in het in het gebied blijven. Dat is ook van betekenis voor de algemene verkiezingen die op 20 augustus in Afghanistan worden gehouden. Burgers in deze regio durven en kunnen zich niet als kiezer laten registreren zo lang de Taliban hier de macht heeft.
De Amerikaanse mariniers worden bijgestaan door 650 Afghaanse militairen en politiemensen. Die Afghanen zijn cruciaal in de toekomstplannen voor Helmand, zegt de Amerikaanse legerwoordvoerder: "De Afghaanse troepen zijn op lange termijn de sleutel tot succes in deze province. Op dit moment zijn zij nog niet sterk genoeg, maar we trainen op dit moment samen met hen om meer troepen tot onze beschikking te hebben."
Lakmoesproef
De militaire operatie in Helmand is een lakmoesproef voor het Afghanistanbeleid van de Amerikaanse president Obama. Die heeft de Taliban-opstandelingen uitgeroepen tot de belangrijkste bedreiging van de Amerikaanse veiligheid. Vervolgens besloot Obama het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan te verdubbelen van 32.000 aan het begin van 2009 naar 68.000 aan het eind van dit jaar.
Een succesvolle bliksemoorlog in Helmand tegen de Taliban zal het vertrouwen in Obama versterken. Maar omgekeerd betekent een nederlaag een gevoelige knauw voor de ambities van het Witte Huis.
RNW

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.