quarta-feira, 1 de julho de 2009

NEDERLAND:Nederlandse banken blijven investeren in wapenhandel

Nederlandse banken en met name ING investeren nog steeds in de productie en handel van controversiële wapens. Uit een onderzoek van onder meer Oxfam Novib blijkt dat met name ING slecht scoort op dit gebied. Vorig jaar stak de Nederlandse staat nog veel geld in ING om de bank overeind te houden. Hoewel de ING officieel geen controversiële wapens, zoals clusterbommen en persoonsmijnen financiert, ziet de praktijk er anders uit. De Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, Amnesty International, FNV en IKV Pax Christi, wijst ING aan als een bank die het meest investeert in 'foute' bedrijven.
ABN Amro
Een paar jaar geleden werd een vergelijkbaar onderzoek naar vier grote Nederlandse banken gehouden. Toen kwam ook ABN Amro uit de bus als een bank die goed geld verdiende aan investeringen in de wapenhandel. Maar het onderdeel van ABN Amro dat zich bij uitstek bezighield met dit soort investeringen, is inmiddels in handen van Royal Bank of Scotland en telt niet meer mee in het onderzoek. ABN Amro staat nu dus in het rijtje van banken die niet investeren in controversiële wapenbedrijven.
ING
Geheel anders ziet het beeld eruit voort ING, een bank waarin de Nederlandse staat inmiddels vele miljarden belastinggeld heeft gestoken. De bank investeert weliswaar niet met eigen geld in de productie van controversiële wapens. En dat is in lijn met het formele beleid van de bank. Maar ING maakt een onderscheid voor zijn beleggingsfondsen. Langs die weg investeert het bedrijf wel degelijk in bedrijven die onder meer persoonsmijnen produceren, zoals het Amerikaanse Alliant Techsystems. Overigens investeren ook andere banken zoals de Rabobank en Robeco in de productie van controversiële wapens. Maar die hebben geen belastinggeld ontvangen om in de crisis overeind te blijven.
Verbod
Evenals in het voorgaande rapport pleiten de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer ook nu weer voor een consistent, samenhangend en helder overheidsbeleid op dit terrein. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een expliciet verbod voor financiele instellingen om direct dan wel indirect te investeren in controversiële wapens.
België kent overigens wel zo'n verbod dat bij wet geregeld is. Dergelijke investeringen volledig verbieden blijft overigens een illusie. Er zijn immers tal van grote industriële concerns, zoals onder meer Boeing en het Europese EADS - moederbedrijf van Airbus - die zich grotendeels met civiele productie bezighouden, maar in mindere mate ook betrokken zijn bij de productie van omstreden wapens, variërend van kernbommen tot persoonsmijnen.
RNW

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.