sexta-feira, 11 de junho de 2010

NEDERLAND:Rutte: Paars kabinet ver weg, eerst praten met Wilders

DENHAAG-Een 'Paars-plus'-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is de laatste optie voor de VVD. Een rechtse coalitie met PVV en CDA of een 'nationaal kabinet' met PvdA en CDA liggen het meest voor de hand.
Dat zegt VVD-lijsttrekker Mark Rutte vrijdag in een interview met dagblad De Telegraaf.
Volgens hem zijn er drie kabinetten mogelijk. Over rechts met PVV en CDA, een breed kabinet met – zoals Rutte ze typeert – 'volkspartijen' PvdA en CDA, of een Paarse coalitie met PvdA, D66 en GroenLinks.
Pijnpunt
'Het enige wat ik daarover zeg is dat Paars-plus ver weg is,' aldus de liberaal. Pijnpunt is vooral samenwerking met de PvdA, de partij wier verkiezingsprogramma Rutte eerder wegzette als 'de grootste zelfmoordbrief uit de geschiedenis'.
Rutte wil de PVV niet, in navolging van andere partijen, bij voorbaat uitsluiten, maar wel heeft hij zijn twijfels. 'Zo eenvoudig is het niet. Wilders heeft natuurlijk een heel linkse economische agenda. Een informateur moet dus helder krijgen of hij bereid is om dat herstelbeleid uit te voeren.'
AOW
Tijdens de campagne was het verhogen van de AOW-leeftijd een breekpunt voor de PVV. De dag na de verkiezingen liet Geert Wilders dit echter vallen, waarmee hij de deur openzette naar de VVD en het CDA.
'Ik heb kennisgenomen van de uitspraken over de AOW,' zegt Rutte daarover. Hij wil daar verder niet op ingaan, 'want dan compliceer ik de formatie'.
Verder zegt Rutte dat het 'voor de hand ligt' dat hij de volgende minister-president van Nederland wordt. Hij kreeg na de overwinning een sms'je van de nieuwe Britse premier, David Cameron, met felicitaties.
'Eerst met PVV praten'
VVD-prominent Henk Kamp en de nieuwe fractievoorzitter van het CDA, Maxime Verhagen, vinden dat de VVD eerst met de PVV in gesprek moet gaan. Dat zeiden ze donderdagavond in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. Kamp, oud-minister van Defensie, weet niet of een coalitie met de VVD en de PVV mogelijk is. Volgens hem is er een belangrijke omslag, omdat de linkse meerderheid in de Kamer nu een rechtse meerderheid is geworden.
Elsevier.nl-Door Jeroen Langelaar

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.