Het doek is gevallen, het is afgelopen met DSB. Na een aantal dagen van uitstel heeft de rechter het faillisement over de bank uitgesproken.
De belangrijkste feiten en reacties van vandaag op een rij:
De rechtbank
Om 09.00 uur spreekt de rechtbank in Amsterdam het faillissement over de DSB Bank van Dirk Scheringa uit. De rechtbank concludeert dat er geen uitzicht meer is op een doorstart van de bank.
Een Amerikaanse overname van DSB is van de baan en een zogeheten plan B, waarbij spaarders hun tegoed geheel of gedeeltelijk omzetten in aandelen, wordt niet gesteund door het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank.
Dirk Scheringa
DSB-baas Dirk Scheringa is boos op minister Bos van Financiën en op Pieter Lakeman van de stichting Hypotheekleed. "DSB is niet failliet gegaan, maar kapotgemaakt", zegt hij tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van DSB in Wognum.
"Als Bos honderd miljoen euro beschikbaar had gesteld, zou hij een schade van anderhalf miljard euro hebben kunnen voorkomen", zegt Scheringa.
Hij is woest op Lakeman omdat die begin oktober klanten van DSB opriep hun geld terug te trekken om zo de bank failliet te laten gaan.
Ook windt Scheringa zich op over het uitlekken van de financiële situatie bij de DSB Bank. Naar aanleiding daarvan namen klanten massaal geld op, waardoor de bank verder in de problemen kwam. Kort daarna werd de bank onder curatele geplaatst.
"Waar het lek zat, weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit bij het ministerie of De Nederlandsche Bank was", aldus Scheringa.
Hij wil dat er een parlementaire enquête komt naar de ondergang van zijn bank.
Minister Bos van Financiën
Minister Bos wijst de kritiek van Scheringa van de hand dat diens bank is kapotgemaakt. Bos zegt op een persconferentie dat DSB failliet is gegaan, omdat de bank zichzelf in problemen heeft gebracht.
"Als iemand verdrinkt is het niet omdat hij niet gered wordt, maar omdat hij niet kan zwemmen", aldus de minister. Volgens hem had DSB te weinig geld in kas en kon de bank ook geen vers kapitaal aantrekken.
Bos noemt de ondergang van DSB een drama voor de klanten en de werknemers. Hij heeft minister Donner van Sociale Zaken gevraagd gevraagd de DSB-werknemers met voorrang te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
Pieter Lakeman, stichting Hypotheekleed
In het TROS-programma Radar haalt Pieter lakeman hard uit naar Dirk Scheringa. "Meneer Scheringa is een geboren leugenaar. Hij stapelt de ene leugen op de andere en hij misbruikt en manipuleert. Hij heeft een maatschappelijk kankergezwel tot wasdom gebracht en die moest eens kapotgaan."
1300 van de 2000 werknemers komen meteen op straat te staan. De overige 700 kunnen voorlopig blijven. Zij zijn onder meer nodig om de DSB-gebouwen te onderhouden en aan de ICT-systemen te werken.
DSB betaalt de lonen over oktober zelf uit. Uitkeringsinstantie UWV doet dat de volgende zes weken. Het UWV zal bijeenkomsten houden om DSB-personeel aan een nieuwe baan te helpen.
De spaarders
De Nederlandsche Bank (DNB) zet de depositogarantieregeling in werking. Dat betekent dat mensen hun geld tot 100.000 euro krijgen teruggestort. De DNB wil dat dat voor Kerstmis is gebeurd.
Spaarders die meer dan 100.000 euro op hun DSB-rekening hebben staan, moeten achter aansluiten in de rij. Zij zijn er dus niet zeker van dat ze al hun spaargeld terugkrijgen. Hetzelfde geldt voor degenen met een achtergesteld deposito, een spaarregeling met een extra hoge rente, maar ook met extra risico's.
Curator Schimmelpenninck laat weten dat de spaarders binnenkort al een voorschot van 3000 euro krijgen. Hij kan niet bevestigen dat ze al hun spaargeld voor Kerst terug hebben.
Vooral bij DSB-spaarders heeft het faillissement van de Bank veel vragen opgeroepen.
Bouwbedrijf Midreth
Het bouwbedrijf Midreth uit Mijdrecht laat beslag leggen op het stadion van voetbalclub AZ. Het bedrijf bouwt in Opmeer het nieuwe museum van DSB-oprichter Scheringa. Vrijdag werd de bouw stilgelegd, omdat DSB niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.
Om er zeker van te zijn dat er toch geld komt, heeft Midreth beslag laten leggen op het AZ-stadion en de trainingsvelden. Voor de club heeft dat geen gevolgen. AZ huurt het complex, ongeacht wie de eigenaar is.
NOS.NL
Sem comentários:
Enviar um comentário
Comentar com elegância e com respeito para o próximo.