segunda-feira, 26 de abril de 2010

BELGIE:Belgische regering gevallen: chaos compleet

BRUSSEL-De Belgische koning Albert II heeft het ontslag van de regering-Leterme II alsnog aanvaard. Albert had het ontslag, aangeboden door premier Yves Leterme, sinds afgelopen donderdag in beraad. Onduidelijk is nog wat er nu moet gebeuren.
Het paleis heeft het ontslag maandag bekendgemaakt. De liberale Open VLD besloot vorige week donderdag uit de coalitie te stappen.
Een van de opties is nu vervroegde verkiezingen. Die zouden dan waarschijnlijk uiterlijk in juni moeten plaatshebben, voordat België in juli het voorzitterschap van de EU voor zes maanden overneemt.
Bemiddelaar
De Belgische koning aanvaardde het ontslag nadat een bemiddelaar eerder maandag op eigen verzoek van zijn taak werd ontheven. Vice-premier Didier Reynders was door koning Albert II gevraagd te bemiddelen.
Zondagavond bracht hij verslag uit aan de koning over zijn poging. Na afloop daarvan werden er geen mededelingen gedaan.
Taalkwestie
Aanleiding voor de crisis is de kwestie rond het gebied Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Dit gebied vormt een kiesdistrict, maar typeert vooral de strijd tussen Walingen en Vlamingen. In BHV bestaat de vrees dat het Franstalige Brussel wil uitbreiden en het Nederlandstalige Halle-Vilvoorde wil overnemen.
Open VLD stapte uit de regering omdat er geen besluit kon worden genomen over de opsplitsing van het tweetalige kiesdistrict.
Premier Leterme en de koning lieten vorige week donderdag in een verklaring weten dat een val van de regering 'ernstige schade zou toebrengen enerzijds aan het economische en sociaal welzijn van de burgers en anderzijds aan de rol van België op Europees vlak'. België is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie.
ELSEVIER-Door Robin van der Kloor

Sem comentários:

Enviar um comentário

Comentar com elegância e com respeito para o próximo.