DEN HAAG-door Eelco Walraven Het besluit over de missie in Uruzgan, de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 en het rapport over de inval in Irak zijn volgens Wouke van Sterrenburg drie struikelblokken voor het kabinet. "Ik schat de kans op 60 procent dat dit kabinet valt."
Van Scherrenburg, voormalig politiek verslaggever van Den Haag Vandaag, denkt dat de coalitiepartijen al op 8 januari lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Op die dag staat het besluit over de missie in Afghanistan op de agenda. "Minister Verhagen is voor het verlengen van de missie, defensie-minister Van Middelkoop neemt geen standpunt in, de PvdA is tegen en het CDA twijfelt," somt Van Scherrenburg de tegenstellingen op.
"Aan de andere kant staan ze ook nog voor andere zware beslissingen, dus het zou me ook niet verbazen wanneer ze er wel uitkomen, maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan." Eén van die andere zaken is het rapport van de commissie Davids, dat op 12 januari verschijnt. De commissie is begin 2009 door het kabinet in het leven geroepen om de politieke steun aan de inval in Irak (maart 2003) te onderzoeken.
"Ik denk dat wat betreft de oorlog in Irak heel veel naar boven komt. De presentatie van het rapport is niet voor niets uitgesteld, anders hadden ze de boeken wel op het afgesproken tijdstip gesloten en gezegd 'we hebben onderzoek gedaan en het is allemaal pico bello gegaan'. Bovendien is Willibrord Davids (voormalig president van de Hoge Raad - red.) een man met een geweldige reputatie."
Uitstraling
De slechte resultaten van PvdA en CDA in de peilingen zijn volgens Van Scherrenburg ook een struikelblok. "Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur zie je dat de partijen zich zorgen maken over hun uitstraling. Als ze nu te veel toegeven, kan dat ook zetels kosten."
De bezuinigingen zijn daar een goed voorbeeld van. "De PvdA heeft geroepen dat de sterkste schouders de lastenverhogingen moeten dragen en Balkenende heeft gezegd dat er van lastenverzwaring geen sprake is. Ik denk dat het CDA een neo-liberaal gezicht laat zien, terwijl de PvdA een sociaal gezicht toont."
Sociaal-economisch
Van Scherrenburg sluit dan ook niet uit dat de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen toch goed scoort. "Het blijft een partij voor kiezers die denken 'het moet me niet al te beroerd gaan in het leven'. Mensen die onderzoek doen naar de gunst van de kiezer zeggen bovendien dat we op dit moment sociaal-economisch kiezen en niet sociaal cultureel."
Zij verwacht dat ook de VVD daarvan profiteert. "Het is wonderbaarlijk hoe zij uit het dal klimmen. Mark Rutte heeft de laatste maanden nadrukkelijk gekozen voor het oude standpunt. De VVD zegt dat zij weer de partij voor de hardwerkende Nederlander is en heeft bovendien nadrukkelijk afstand genomen van de lijn Wilders. Met succes, zo blijkt uit de polls"
Geert Wilders
"De PVV gaat scoren," noemt Van Scherrenburg een andere hoogvlieger uit de peilingen. "Ze doen maar op twee plaatsen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar ik denk dat ze in Den Haag en Almere met een behoorlijk winst de raad in gaan. Bovendien denk ik dat ze het ook bij de kamerverkiezingen goed gaan doen. Het wordt gewoon een grote partij waar rekening mee gehouden moet worden."
Zelf heeft de oud-politiek verslaggever sympathie voor D66, een partij waar weer rekening mee gehouden moet worden. "Alexander Pechtold heeft de partij terug op de kaart gezet en ik verwacht dat ze het goed zullen doen, maar ik geloof niet in de enorme hoge aantallen uit de peilingen. D66 is toch een beetje een jo-jo partij en dan heb ik het niet over het politiek beleid, maar over de gunst van de kiezer. Ik verwacht voor D66 een keurig resultaat."
RNW-door Eelco Walraven
Sem comentários:
Enviar um comentário
Comentar com elegância e com respeito para o próximo.